En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Acichie

Handlingen:
Olanna och Kainene är så olika som två tvillingsystrar kan bli.
Olanna har ärvt sin moders mjuka kvinnliga skönhet och hon gör sig till vän med alla.
Kainene är sluten och hård och bestämmer sig tidigt för att gå i sin välbeställda faders fotspår och bli affärskvinna.
Hon möter engelsmannen Richard som blir blixtförälskad i henne men hon funderar inte ett ögonblick på att bilda familj till skillnad från Olanna som flyttar ihop med sin stora kärlek, Odenigbo och får en dotter, Baby.
Hos Odenigbo möter vi också hans unge tjänare Ugwu, en fattig pojke från landet som i ung ålder visar att han har huvudet på skaft och behandlas som en i familjen.
Men det är svåra tider i Nigeria även för de privilegierade och när kriget bryter ut blir de alla offer för fruktansvärda händelser som sliter sönder deras liv.
Hem och familj splittras, Ugwu blir tillfångatagen och tvingad att gå ut i strid, Olanna och Richard söker tröst hos varandra och ideal och lojalitet testas och förskjuts för alltid.


Mitt omdöme
Jag kommer i håg att mamma sa att man skulle äta upp maten för "tänk på alla barn som svälter i Afrika".
Jag kommer ihåg bilderna på barn med Biaframagar, som det kallades,som min mamma brukade säga att jag fick när jag åt mycket.
Jag kommer ihåg alla historier som drogs om just Biafrabarnen,men var för liten för att veta så mycket mer, eller riktigt förstå.
Hon beskriver dessa människor och allt som drabbar dem på ett så levande sätt, även om man aldrig till fullo kan förstå, hur fruktansvärt det var.
Frågor väcks; hur är det i Nigeria nu?
Hur är det för de intellektuella och för igbofolket nu?
Nu ska jag läsa den första boken hon skrev också, Lila hibiskus

Betyg

Fyra av fem möjliga

Tillbaka